2010-10-27 10:02:44• hírek • MTI

Stratégiai partnerség

Stratégiai partnerségük keretében kitűzött együttműködési céljaikat magában foglaló akciótervet írt alá kedden Bukarestben Románia és Lengyelország abból az alkalomból, hogy Bronislaw Komorowski lengyel államfő a román fővárosba látogatott.

A dokumentumot Komorowski és Traian Basescu államfő jelenlétében írta alá a két ország külügyi államtitkára. A román elnök elmondta, hogy az akcióterv egyebek között a biztonságpolitika, az energiabiztonság, az európai ügyek, a keleti szomszédság, a hadügy, az igazságszolgáltatás és a gazdasági cserekapcsolatok területére terjed ki.

Komorowski örömét fejezte ki amiatt, hogy a mostani találkozón döntő lépést tettek a román-lengyel együttműködési kapcsolatok szorosabbra fűzése érdekében.  Hozzátette, hogy a két ország az Európai Unióban és a NATO-ban is együttműködik közös álláspontok kialakítása érdekében. Örömmel nyugtázta, hogy például a közös uniós agrárpolitika tekintetében a két ország egy véleményen van.

A két államfő tanácskozásán szóba került a NATO új stratégiájának tervezete is. Basescu értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy ez a dokumentum Grúziát csak partnerként említi, s nincs szó benne csatlakozási kilátásokról. Basescu hozzátette, hogy a dokumentum nagy vonalakban megfelel Románia és Lengyelország elvárásainak.        

A román államfő azt kérte lengyel kollégájától, hogy Varsó támogassa Romániát schengeni csatlakozási erőfeszítéseiben, ő meg arról biztosította Komorowskit, hogy Bukarest is támogatja majd Varsót az Európai Unió soros elnöki tisztségének a betöltésekor. Ezt a feladatot Lengyelország 2011 második felében látja el, közvetlenül a magyar soros EU-elnökség után. Basescu örömét fejezte ki amiatt, hogy Magyarország után Lengyelország veszi át a soros EU-elnökséget, hiszen - mint mondta - ez kedvező helyzetet teremt.

A két államfő tárgyalásán szóba került a Nyugat-Balkán és Moldova kérdése is. Komorowski ez utóbbiról elmondta, hogy a szakadár Dnyeszteren túli terület az egész régióra kihatással van, és - mint mondta - Lengyelország bekapcsolódik ennek a problémának a megoldásába. A lengyel elnök szerint Moldova nem csak Románia, hanem az egész EU ügye.


Áláírták az akciótervet
Áláírták az akciótervet


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: